Tjenester

Ordinære behandlinger

Årlig kontroll

Bendvold tannlegesenter tilbyr årlig kontroll. Det består av:

 • Grundig klinisk undersøkelse av munnhule, tenner og tannkjøtt
 • Nødvendige røntgenbilder
 • Profesjonell tannrens
 • Hygieneinstruksjon, fluoranbefalinger og kostholdsveiledning (som er tilpasset den enkeltes behov)

Noen få trenger hyppigere kontroller, fra en gang hvert halvår, til en gang pr. måned, for å holde tannhelsen ved like. Dette vurderes individuelt. Dersom det avdekkes behandlingsbehov får du ny time.

Regelmessig kontroll og oppfølging hos tannlege bidrar til bedre tannhelse og holder kostnadene nede.

Karies (hull i tennene)

Årsak

Karies er en tilstand hvor tennene blir skadet som følge av syre fra bakterier. Skaden som oppstår kan se ut som hull i tennene, og kalles derfor ofte hull i tennene eller tannråte. Karies er verdens vanligste ikke-smittsomme sykdom. Karies skyldes vanlige bakterier som finnes i munnen hos alle mennesker.

Forebygging

Med jevnlige kontroller (årlig kontroll) kan vi oppdage begynnende hull og sørge for at de ikke blir større. Vi anbefaler:

 • Pusse tennene med fluortannkrem to ganger om dagen
 • Bruke tanntråd
 • Spise til faste måltider og redusere småspising
 • Redusere inntak av sukkerholdig mat og drikke

Behandling

Sykdommen karies utvikler seg over tid hvis den ikke blir behandlet og kan i verste fall ende med rotfylling eller at tannen må trekkes. Dersom vi må borre i tennene dine skyldes det at kariessykdommen har utviklet seg og kommet inn i laget innenfor emaljen. Hvis hullet er blitt for stort borrer vi det og fyller igjen med en hvit plastfylling (kompositt). Pasienten velger selv om borringen skal utføres med eller uten bedøvelse.

Bytte av fylling

Av og til kan man oppleve at man mister en gammel fylling, da må den erstattes av en ny. Noen har også problemer med en fylling eller ønsker å bytte ut en gammel amalgamfylling. Når en amalgamfylling byttes, erstattes den vanligvis av en type hvitt fyllingsmateriale i kompositt.

Fjerning av tann

Dersom en tann har fått en skade eller har for mye tannråte kan det være den må trekkes. Det er også vanlig å trekke visdomstenner ved feilstilling eller plassmangel. Det er to måter å trekke en tann på, enten at man trekker den rett ut med tang (ukomplisert ekstraksjon) eller ved kirurgisk fjerning dersom man har en retinert tann eller dyptliggende rot.

Rotfylling

Det finnes mange årsaker til at pulpa (bløtvev som befinner seg i tannens hulrom) dør. Det kan være karies, slag mot tannen eller tanngnissing.

Rotbehandlingen innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, f.eks karies. Deretter tas pulpa vekk med små spesialfiler og rotkanalene fylles igjen med fyllingsmaterialet guttaperka, et gummilignende materiale som klistres fast og presses i kanalen. Til slutt fremstilles en fylling eller en krone for å bygge opp den skadde tannkronen.

Det kan ta litt tid å utføre en rotbehandling. Av og til er rotkanalene trange og bøyde, noe som kan gjøre arbeidet litt vanskeligere. Det viktige er at kanalene er ordentlig rengjort før de rotfylles og det kan ta flere besøk.

Behandlingen utføres som oftest med vanlig lokalbedøvelse og er smertefri. Om pulpa er død behøves det som regel ingen bedøvelse. Det finnes altså ingen grunn til å være urolig for at det skal gjøre vondt.

Større behandlinger

Tapte tenner

Tapte tenner skal erstattes. Mulighetene er mange og det er viktig å gjøre et riktig valg. En erfaren tannlege undersøker deg grundig og deretter samarbeider tannlege og pasient for å finne hvilken behandling som er optimal. Alternativer vurderes. Første etter et skriftlig tilbud vil behandlingen påbegynnes.

Det finnes tre hovedmetoder for å erstatte en eller flere tapte tenner:

 1. Tradisjonell fast bro laget i gull og porselen. Denne løsning krever at nabotenner slipes ned for å gi feste. Broen får funksjon og utseende som egne tenner, og vil oftest kunne være en permanent løsning. Rask og effektiv løsning
 2. Implantat innsatt i tannluken. Gir funksjon og utseende som egne tenner. Kan lages uten å skade nabotenner. Krever litt lengre produksjonstid, men vil ofte være den klart beste måten for å erstatte en tapt tann.
 3. Løs bro. Konstruksjon laget i stål og plast, hvor en eller flere tenner festes på en avtakbar bro. Broen fester på nabotenner, uten at nabotennene skades. Denne løsning benyttes oftest når mange tenner skal erstattes og når kvaliteten på de gjenværende tenner er dårlig. Anses ofte som en midlertidig løsning.

Bendvold Tannlegesenter har samarbeid med erfarne og dyktige Tanntekniker Mestere ved Dental Forum, Kristiansands største tanntekniske laboratorium, og benytter dette aktivt i prosessen for å velge riktig behandling.

Alle våre tannleger har godkjent spesialkompetanse for utføring av implantat-arbeider (kreves av NAV). Videre har vi direkte oppgjør mot HELFO (Helseøkonomiforvaltningen) og slik kan vi best ivareta dine rettigheter til refusjon fra trygdesystemet ved alle typer tannbehandling.

Vi gir deg mulighetene, du gjør valget.

Implantat

Implantat erstatter en eller flere tapte tenner. Implantat kan brukes for å erstatte en tapt fortann, en tapt jeksel eller der hvor det mangler flere tenner. Hvis alle tenner i en kjeve er borte, vil implantat kunne brukes til å bygge helt nye og naturtro tenner.

Implantat lages av en titanskrue som festes i benet hvor den opprinnelige tann var plassert. Over dette festes en porselenstann som ser ut som, og oppleves som en naturlig tann. Implantat er en trygg og forutsigbar behandling, og gir meget gode resultater.

Er det vondt i få innsatt implantat? Nei, de fleste merker knapt at de har fått en endring i munnen. Må jeg gå tannløs før implantatet kommer på plass? Nei, oftest kan det settes på faste og pene tenner samme dag. Ved å samarbeider med de beste kirurger og tannteknikere i Kristiansand flytter vi grensene. Med godkjent spesialkompetanse innen implantat, fulle rettigheter til refusjon fra HELFO (Helseøkonomiforvaltningen) og 20 års erfaring med implantater fra NobelBiocare, gir vi deg mulighetene.

Tre av våre tannleger innehar godkjent spesialkompetanse.

Tannslitasje

Tannslitasje kan være et stort problem. Bruxisme, eller tanngnissing, ofte kombinert med syreskader, kan gi svært svekket emalje. Under emaljen ligger et mykere lag av tannen; dentin. Når tannslitasjen har kommet inn i dentinet, vil skadene utvikle seg raskere. Symptomer på tannslitasje er mange; du kan ofte kjenne en hylle, eller slitasjespor, nederst på kanten av tennene i front. Tennene begynner å flise seg opp med mange små brudd og vise en hakkete kant.

Tannslitet får etter hvert tennene til å bli synlig kortere, og mer firkantet i form. Andre symptomer på tannslitasje kan være at du kjenner ising i tennene, og det kan være vondt å tygge mat. Tanngnissing, Bruxisme, skjer hele døgnet og særlig om natten, men mange merker ikke dette selv. 100.000 små tanngnissebevegelser gjennom dagen kan skape stor tannslitasje. Tannlegen kaller denne skaden for attrisjon, og den forekommer ofte i forbindelse med syreskader, erosjon. Ofte vil slike tenner bli litt misfarget, da det lett trenger fargestoffer inn i de mange små sprekker. Noen sliter også på jekslene, og emaljen kan bli veldig tynn og gjennomsiktig. Tannslitasjen på jeksler begynner gjerne med små sirkulære punkter, med en liten fordypelse. Deretter blir tannslitasjen stadig tydeligere på både emalje, dentin og på fyllinger. Typisk er det da at fyllingene kan brekke eller falle ut.

Hva kan gjøres for å reparere slik skade? Tapt emalje og dentin grunnet tannslitasje kan gjenoppbygges med plastmaterialer. Helt uten å borre, eller å skade gjenstående tann, limes plasten direkte på tannen. Teknikken kalles additiv behandling, og er i fagmiljøet på universitetet i Oslo, Bergen og Tromsø den anbefalte teknikk. Trygdestønad gjennom HELFO og NAV dekker mellom 60-70% av kostnadene direkte. Tannlege Svein Bendvold har arbeidet aktivt med denne teknikken i 15 år, og har restaurert over 200 slike skadde tannsett. Symptomene på ubehag forsvinner etter kort tid. Slitasjen vil fortsette, men da på plastfyllingene, og ikke i emalje eller dentin. Resultatet viser seg å bli meget stabilt, med penere og sterkere tenner.

Tannløsning

Tannløsning kommer som regel av tannkjøttssykdom (periodontitt) og hver 10. person i Norge har denne sykdommen.

Det kan være flere ting som fremskynder en evt. tannkjøttssykdom: tannstein, dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer og visse sykdommer. Uansett årsak, så kreves det profesjonell rengjøring av tannens overflate for å fjerne de skadelige bakteriene som gjør at tannens feste brytes ned. En slik profesjonell rengjøring gir refusjon fra HELFO (Helseøkonomiforvaltningen), og alle tannlegene ved Benvold Tannlegesenter kan utføre denne typen behandling.

Estetisk tannbehandling

Naturlige tenner

Den naturlig tann er alltid penest; form, farge og glans gir tannen sitt særpreg. Som tannleger vet vi at vi aldri kan konkurrere med naturens skaperverk, men noen ganger må vi likevel forsøke. Estetisk tannbehandling er et samlebegrep for tannbehandling hvor det er meget høye krav til utseende.

Tannen kan være skadet etter traume i barneårene, tannen kan være misfarget med brune eller hvite flekker. Flere tenner kan være preget av medfødt misfarging, eller kanskje misfarging har oppstått etter mange år med kaffe, te og røyk.

Tannbleking

Tannbleking løser ofte de enkle problemene. Tannlegen lager en spesiell plastskinne etter mål fra dine tenner og denne fyller du selv med blekemiddel og bruker 1-2 ganger pr dag i ca 1 uke. Uten ubehag for deg, uten skade mot dine tenner. Resultat er hvitere tenner. Vi anbefaler ikke at du utfører dette selv, se artikkel.

Skallfasetter

Skallfasetter eller porselenskroner er en annen teknikk for å gjenskape pene tenner. Denne teknikken brukes når skaden er stor, og hvor bleking alene ikke kan gi ønsket resultat. Skallfasetter kan også brukes til å endre form og posisjon for fortenner.

3d-scanning

Intraoral scanner

Intraoral scanner er et nytt og unikt verktøy Bendvold tannlegesenter benytter seg av. Apparatet tar 3D-bilder av dine tenner i høy kvalitet. Bildene lagres i journalen og gjør jobben lettere dersom man skal produsere nye kroner, tannfasetter eller fyllinger.

Mange unge i dag har en meget tydelig skade på emaljen, bla pga inntak av syreholding drikke. Ved hjelp av 3D-bildene kan man overvåke utviklingen og sørge for at man kan hindre skaden i å utvikle seg ved hjelp av god tannhelse. Dette klarer ikke røntgen å få frem på samme måte.

Scanneren brukes av tannlege/pleier på en veldig skånsom måte og uten bruk av væske eller pulver. Når scanningen er gjennomført kan man se resultatet på en skjerm og tannlegen/pleieren kan vise deg hvilken tilstand tennene dine er i.

Bestill time online,
eller ring 38 12 98 88


Vestre Strandgate 42, 4612 Kristiansand

 (4. etasje)

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.